Het kan iedereen zomaar gebeuren, een breuk in het riool. Logische gevolgen zijn natuurlijk stank overlast en hardnekkige verstopping. In sommige gevallen komt al het vervuilde water vanuit de kapotte riolering in de kruipruimte terecht. Het gaat dan heel erg duidelijk om een gebroken leiding.

Toch is een breuk in de leiding niet altijd even duidelijk of zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer er eens in de zoveel tijd een verstopping ontstaat, kan er toch sprake zijn van een kapot riool. Wat wel altijd zeker is, is dat een riool met gebreken vroeg of laat voor problemen gaat zorgen.

Een breuk wordt doorgaans opgespoord door camera onderzoek of een rookonderzoek. Wanneer er sprake is van stankoverlast, kiezen wij vaak voor een rookonderzoek. Door de leiding vol rook te zetten zoekt de rook een uitweg naar buiten.
Wanneer er een scheur of breuk in de leiding zit, komt hier rook doorheen en weten we de oorzaak van de stank.

Een ander teken van een kapot riool kunnen rioolvliegjes zijn. Deze kleine, zwarte vliegjes hebben hartvormige vleugels en komen vaak met meerdere vliegjes tegelijk. Ze leven graag in vervuild water en worden daardoor veel gezien in het (hoofd)riool. Deze kleine vliegjes wil je dus liever niet in je keuken tegenkomen.

Wist je dat de kans op een gebroken riool groter is wanneer je in Flevoland woont? De grond in de polder zakt sneller dan andere delen van Nederland waardoor de kans op breken groter wordt.